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RUTLEDGE 'S NOTEBOOK

FDA Viewpoint

KNOW YOUR  CURRENT  GMP

Agency Corner

RUSS RUTLEDGE - DIVISION OF MANUFACTURING AND PRODUCT QUALITY. FDA

he primary purpose of Rutledge's Notebook  - "A Memo on Current Good
Manufacturing Practice Issues on Human Use Pharmaceuticals" - is to enhance

FDA field / headquarters communications on cGMP issues in a timely manner. This
is a forum to address FDA cGMP questions, get updated on cGMP projects, and
clarify and help FDA'ers apply existing policy to their day-to-day inspection and
compliance activities. These memos do not supplant agency policy, development or
issuance mechanisms.

POLICY QUESTIONS:
Q. - For a non-sterile compendial
drug product (i.e. liquid/suspension),
which includes an antimicrobial
preservative in the original formulation,
is it acceptable to release and market
lots of this drug product that have
initial release test results exhibiting
out-of-specification total aerobic plate
counts, when these lots test within
specification two weeks later?

References:
21 CFR 211.113(a) 21 CFR 211.165(f) USP 24
General Chapter <51>

A. - NO!  21 CFR 211.113(a) provides
for appropriate written procedures to
be followed during manufacturing to
assure that objectionable
microorganisms are not introduced into
drug products not required to be
sterile.

This regulation mandates the
establishment and adherence to
written procedures to prevent the
inclusion of objectionable organisms in
drug products during manufacture.
Additionally, the second paragraph of

USP 24 General Chapter <51> reads
in part:
“…Antimicrobial preservatives should
not be used as a substitute for good
manufacturing practices or solely to
reduce the viable microbial population
of a nonsterile product or control the
presterilization bioburden of multidose
formulations during manufacturing... “

Preservatives are
for Consumer
Inoculation

NOT
Substituted GMP

This compendial section advises
against the use of antimicrobial
preservatives as a sole means of
reducing viable microbial populations
in nonsterile products.

We interpret this to mean that drug
manufacturers should not rely upon
antimicrobial preservatives to reduce
initial out-of-specification plate counts
to within specification levels and then
market the product.

This is particularly true when the initial

T
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out-of-specification results may have
been due to organisms that were
contributed to the product during the
manufacturing process.

Reduce bioburden via
low bioburden

excipients, materials
& procedures

For example, in a recent case, a drug
manufacturer had initial release test
results for several lots of a non-sterile
drug product that were each out-of-
specification for total aerobic count.
Testing a short time later on samples
from the same lots gave results that
were in specification.

We did not regard it acceptable for the
manufacturer to release and market
these products, even though a
reduction of microbial counts to levels
near zero had been demonstrated to
be attributable to the effectiveness of
the preservative.
21 CFR 211.165(f) mandates that drug
products failing to meet established
standards or specifications shall be
rejected.

A company’s reliance on an anti-
microbial preservative to reduce out-
of-specification levels of microbes to
within specification levels does not
disqualify the initial release test. We
would still expect the manufacturer to
reject the drug product based on the
initial out-of-specification results found
upon release testing.

Antimicrobials
&

Preservatives
do not substitute for

adequate cGMP
It is also not acceptable for a company

to allow an inappropriate amount of
time to pass before testing the product
to permit the preservative to reduce
levels of microbes possibly added
during manufacture.

This is particularly true when testing
data demonstrates that initial release
testing conducted a short time after
manufacture shows the drug product to
be frequently out-of-specification for
total aerobic plate count.

Finally, manufacturing procedures
should be reviewed to determine
procedures or equipment that might be
contributing organisms to the process
and product.

Eradicate high
BIOBURDEN

contaminating
Excipients, Equipment

& Procedures
In the case discussed above, standing
water that had been allowed to remain
in equipment after cleaning, was
identified as a CGMP deficiency likely
to have contributed to microbial growth
in the product. Removal of the
standing water has resulted in no
detectable total aerobic counts to date.

Adherence to CGMPs should prevent
manufacturing conditions that
contribute microbes to the finished
product.

4
Contact for further information: Randall Woods,
HFD-324; phone (301)-827-0062; e-mail:
mailto:woodsr@cder.fda.gov woodsr@cder.fda.gov

Q. - Does  the OGD Draft
Guidance document on Blend
Uniformity Analysis (BUA) represent
cGMP requirements?
References:
Draft Guidance for Industry ANDAs: Blend
Uniformity Analysis August 1999 21 CFR 211.110
Sampling and testing of in-process materials and
drug products
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A. - NO the Office of Generic Drugs
(OGD) guidance document currently
present recommendations for
application filing based on 21 CFR
314, not on cGMP regulations. Also,
this is a draft document subject to
review and comment, and has not yet
been implemented (as of May 2000).

FDA's
Blend Uniformity Analysis

is still a draft
It is not cGMP or

CFR 21
OGD current policies are based on
earlier policy documents rather than on
this draft guidance. Additionally, the
guidance document presents
recommendations only, not
requirements.

Alternative approaches may also be
used to submit data with an
application.

Three Times the
Tablet/Capsule weight

is an excellent
Statistical approach!

[One is not a statistical number
- three is!]
Remember:-

"A one unit dose sampling is simply a
snap-shot and when it comes to BUA,

it's a poor shot indeed!" - Editor]

The CGMP regulations, 21 CFR
211.110, do not require Blend
Uniformity Analysis (BUA).

It requires some type of test or
examination on each batch, but that
test or examination does not have to
be BUA as described in the guidance
document.

Most times
Tapped & Bulk Density

& particle size
are the best granule
conformity controls

Failure to perform BUA type testing on
online production batches should not
be cited as a CGMP deficiency.
BUA type testing is recommended for
low dose powder blend products (e.g.,
less than 50% or 50 mg) but other
approaches may also be used to
satisfy this CGMP requirement.

For Low Dose Units
Tapped & Bulk Density

& U of C
using 3 times weight

is the way to go!

The draft guidance also permits the
submission of a supplement to delete
BUA testing. This is also an application
filing issue and does not exempt a
manufacturer from the CGMP
requirement for some type of test or
examination on each batch. If BUA
type testing is discontinued, an
alternate approach to comply with 21
CFR 211.110 should be implemented.

4
Contact for further information: John Dietrick, HFD-
322; (301) 594-0095; e-mail: � HYPERLINK
mailto:melendeze@cder.fda.gov

dietrickj@cder.fda.gov�

PENICILLIN ISSUES:
Q. - What do the cGMPs mean by
separate facilities? Must the buildings
be totally separated, or are the cGMPs
satisfied when the floors are physically
separated with separate air filtration
units installed?
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References:
21 CFR 211.42(d)  Design, and construction
features. 21 CFR 211.46(d)  Ventilation, air
filtration, air heating and cooling. 21 CFR 211.176
Penicillin contamination. Federal Register, 9/29/78
(Vol.43, No.190, Book 2) Preamble to the CGMPs
at comment 142.

A. - CGMP regulations [21 CFR

211.42(d) and 211.46(d)] require
separation of penicillins from non-
penicillins during processing.

The discussion of the comments in the
preamble to the regulations note that;

CFR Quote;

 “…isolation of penicillin production
operations… …can be achieved by
sealing off… …the two operations.”
“…does not necessarily
mean……separate buildings.”

Sealed Buildings
not

Separate Buildings
is the key

Thus, there can be a “building within a
building”- i.e. two buildings are not
required.

However, there must be total
separation of operations, meaning
every aspect of the operations must be
separate.

Adequate separation should include
physical barriers and separate air
handling systems.

Personnel and equipment from the
penicillin facility should not enter the
non-penicillin facility. These should
operate with well established written
procedures and controls.

The separation should be audited,
procedures validated, and where
necessary monitored.

Separation must be
complete (i.e. PEG)

People, Environment
and Goods

Even with separation, if any possibility
of contamination exists, the non-
penicillin products must be tested (21
CFR 211.176). An example of possible
contamination could be inadequate
controls over movement of equipment
or personnel.

Section 211.176 requires non-
penicillin products to be tested for
traces of penicillin where the possibility
of exposure exists, and not marketed if
detectable levels of penicillin are
found.

While this section prohibits marketing
of products found to be contaminated
with penicillin, it does not sanction
marketing of non-penicillin products
based only on test results that show no
detectable levels of such
contamination. Other CGMP
requirements must still be met.

Sealed Buildings
should have
no link to

other Buildings
['Sealed' means completely sealed']

For a discussion on this issue, please
review the article “Is it acceptable
under section 211.176 to release
products to market as long as the
products are tested and no penicillin is
found?” published in “Human Drug
CGMP Notes” (Volume 6, Issue 2, June
1998). - See end of the article for discussion.

Cross contamination issues have
been a concern for a number of years,
and continue to be problematic.
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In one penicillin cross-contamination
case reviewed it was demonstrated
how a non-penicillin facility was
contaminated by a separate penicillin
facility located in the same
manufacturing campus.

This occurred due to lack of controls
regarding movements of personnel,
equipment and materials (goods).

Prevent any
PEG

movement between
facilities

In another case, CDER concurred with
a district recommendation to withhold
approval on a sensitizing beta-lactam
manufacturing facility that was
adjacent to another drug processing
building, due to the lack of
containment controls which ensured
against cross contamination of the
other drugs.

4
Q. - Is it acceptable to manufacture
penicillin and non-penicillin products in
the same facility on a campus (i.e., the
conversion of production facilities to a
different product line on a routine
basis), with adequate cleaning
validation procedures in place?

References:
21 CFR 211.42(d)  Design, and construction
features
21 CFR 211.46(d)  Ventilation, air filtration, air
heating and cooling
21 CFR 211.176   Penicillin contamination
Federal Register, 9/29/78 (Vol.43, No.190, Book 2)
Preamble to the CGMPs at comment 148

A. - NO, it is not acceptable. The
discussion of the comments in the
preamble to the regulations state that:
CFR Quotes:-
 “…it is important to make clear in
these regulations that completely
separate air-handling facilities for
penicillin and non-penicillin production
are required…”.

And “…because it is possible for air-
handling systems between penicillin
and non-penicillin production areas to
be interconnected, ...the Commissioner
finds it necessary to state that any
such interconnection would be
unacceptable.”

Separate & unlinked
with no joint access of
People, Environment

(+air handling)

and Materials
is the basic rule.

Campaign production of penicillin and
any non-penicillin product in the same
facility and with the same equipment
violates the cGMP regulations
[211.42(d) and 46(d)].
A concern is that the cleaning
validation process does not include the
air handling system throughout the
facility.

Cleaning Validation
normally excludes the
Air Handling System

This is important because campaign
production has the potential for
recontamination of the air handling
systems and facilities, and can lead to
cross contamination of non-penicillin
products with penicillin.

The concept of decontamination is
broader than a typical cleaning
procedure validation, in that sampling
is extended to include the
environment, as well as surfaces of the
facility and equipment that are to be
decontaminated.

A facility contaminated with penicillin
could not begin non-penicillin
production until extensive
decontamination and clean-up of the
facility is accomplished in accordance
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with the established procedures, and
representative environmental samples
demonstrate that the facility conforms
with its decontamination protocol /
specifications.

Current technology makes
decontamination of air handling
systems difficult. This is because the
decontamination / cleaning procedures
would necessitate sampling and
residual testing of other parts of the air
handling system, to include the
ductwork.

Decontamination
of air systems

is technically difficult
This would be difficult because the air
handling system throughout its length
has uneven areas and crevices that
create the possibility of penicillin
residue build-up, with slough-off at
undetermined periods during the non-
penicillin production period.

Thus penicillin contamination would
not be uniformly distributed in the air
handling system, and “representative”
samples (retain, surface and/or air)
may not be an accurate portrayal of
the level of contamination.

The indicates that where the
possibility of exposure exists, non-
penicillin products must be tested for
traces of penicillin and not marketed if
detectable levels are found.21 CFR 211.176
This means that representative
samples from all batches of non-
penicillin products produced in each
campaign must be tested with an
acceptable method and found non-
detectable for the penicillin product
produced prior to the start-up of the
non-penicillin campaign.

One case we reviewed demonstrated
a positive environmental surface
sample from the fan blade of an
exhaust hood in the repack room for
beta-lactam residue, even though the
most recent beta-lactam repackaging

operation had been performed more
than six months prior to sampling.

4
Q. - IS it acceptable to manufacture
penicillin products in the same facility
as cephalosporin?

References:
21 CFR 211.28  Personnel responsibilities
21 CFR 211.42(b),(c)&(d)  Design, and construction
features
21 CFR 211.46(c)&(d)  Ventilation, air filtration, air
heating and cooling
21 CFR 211.67  Equipment cleaning and
maintenance
21 CFR 211.80(b)  Control of components and drug
product containers and closures
21 CFR 211.176  Penicillin contamination

A. - Beta-lactams are products
with a chemical substructure that
contains the beta-lactam ring.

They have the potential to sensitize
and cause allergic response in
humans.
Hypersensitivity, due to intolerance of
beta lactam ingredients, can trigger
reactions which range from a rash to
life-threatening anaphylaxis.

There is evidence that cross-
sensitivity exists between penicillins
and cephalosporins.
Thus, patients who are intolerant of
penicillin may also be intolerant of
cephalosporins, and further,
cephalosporins may induce
anaphylaxis in patients with a history
of penicillin anaphylaxis.

What applies
to penicillins

Applies to
Cephhalosporins

[It's as simple as that!]

The immune system is exquisitely
sensitive and can distinguish between
very subtle changes in chemical
composition. Patients may be tolerant
of a given drug but intolerant of
another drug with closely related
chemical structures.
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There is evidence that patients
tolerant of penicillin may be intolerant
of cephalosporins.  CDER recognizes
the considerable potential for cross-
sensitivity and the possible life-
threatening consequences of
unintended exposure.

Cross Sensitivities
are a medical,

NOT a CFR 21 Fact.
Therefore, although not a specific
requirement of sections 211.42 (d),
211.46(d) and 211.176, it is
recommended that manufacturing
operations for cephalosporins,
penems and cephems, be separated
from non-beta-lactam products and
other beta-lactam drug products.

For example cephalosporin type
products would be separated from
penicillin type products or non-beta-
lactam products.

Production of cephalosporin type
products can be approached from two
different regulatory/compliance
perspectives:

1) If cephalosporins are considered to
be non-penicillin drugs, they could not
be manufactured in a facility lacking
adequate separation from penicillin
products.

2) For cephalosporin production with
other non-beta-lactam drug products,
similar health concerns exist for
patients sensitive to cephalosporins
who should not be exposed to it in a
non-beta-lactam product.

In the final analysis
SEPARATE

Beta-lactams as well
[Not just Penicillins alone]

For fundamental cGMP reasons and
because of the difficulties in
demonstrating and validating
appropriate sampling and testing
methodology for measuring cross-
contamination, penicillin production
should be performed in facilities
separated from non-beta-lactam drug
products and other beta-lactam drug
products unless adequate separation
is demonstrated.

Beta-lactams
or

Non beta-lactams
That is the
question!

We don’t know of a satisfactory
shared facility as of today.
Furthermore, if necessary, other
sections of the cGMP regulations could
be applied to control contamination
between beta-lactam and non-beta-
lactam drug products [i.e., 211.28; 211.42(b)
& (c); 211.46(c); 211.67; and 211.80(b)].

In summary the Agency considers the
separation of production facilities for
sensitizing beta-lactam based products
to be current good manufacturing
practice.

In the World of GMP
Cross Contamination
Prevention between
Beta-lactams and

Penicillin
is a Prerequisite!

Contact for further information: Edwin Melendez,
HFD-322; (301) 594-0095;
e-mail: melendeze@cder.fda.gov
melendeze@cder.fda.gov
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PENICILLIN LIMITS
(Excerpt from FDA'er Paul Motice Volume 6,
Issue 2, June 1998 Ref. IJGD Vol.02 1998).

Q. - Is there an acceptable level of
penicillin residue in non-penicillin drug
products?

A. - Any  detectable levels of
penicillin residue are considered
violative because 21 CFR 211.176
indicates that a non-penicillin drug
product must not be marketed if
detectable levels of penicillin are found
when tested according to procedures
specified in The Procedures for
Detecting and Measuring Penicillin
Contamination in Drugs.

003% is the current
Detection Limit
for Penicillin G
and Ampicillin

006% is the limit
The current analytical standard for
demonstrating adequate decon-
tamination of facilities, separation
within the same building, or
measurement of cross-contamination
is codified at 21 CFR 211.176 and
436.104 and has a limit of detectability
of 0.006 ppm (as Penicillin G using S.
Lutea) and a violative detection
amount of 0.03 ppm.

Note that the latter amount reflects the
method’s limits with respect to
confidence and reproducibility and
does not represent a tolerance level.
This analytical methodology is limited
to the detection of Penicillin G and
ampicillin in a limited number of
products listed in the referenced
method, not including other beta-
lactam antibiotics.

In situations where this methodology is
not workable, it is the firm's
responsibility to develop, validate, and
use other methodology with similar
sensitivity.
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